Bra och dålig mat enligt LCHF
TILLÅTET att äta:
• Fet frukt (ex avokado och kokos)
• Fett (riktigt smör, alt Bregott)
• Fisk och skaldjur (gärna så fet fisk som möjligt, t ex lax)
• Fågel (kyckling eller kalkon)
• Vissa grönsaker (sparris, broccoli, squash, aubergine, oliver, zucchini)
• Kål (alla typer, t ex blom-, vit-, röd-, grön- och brysselkål)
• Kött (nöt-, gris-, lamm- och viltkött)
• Olivolja
• Mejeriprodukter (grädde, cremé fraiche, grekisk/turkisk yoghurt, fil, mjölk etc)
• Ost (feta ostar, philadelphia, haloumi, feta, mozzarella och keso)
• Spenat, svamp, gurka och all sorts grönsallad
• Ägg
Självklart är det viktigt att ha i åtanke att alla kan äta olika slags kolhydratsmängd och fortfarande gå ner i vikt alternativt att hålla den på önskad nivå. Gällande mjölkprodukter, främst just mjölk, menar vissa anhängare till LCHF att det ska uteslutas helt ur kosten. Annika Dahlqvist, http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika, anser däremot att mjölk är väldigt viktigt för vår kost och eftersom det är en naturlig animalisk produkt tycker hon inte att mjölk ska uteslutas.
UNDVIK att äta:
• Charkvaror som innehåller kolhydratsrika tillsatser
• Frukt
• Ris, majs, couscous och bulgur
• Margarin
• Matolja (majsolja, jordnötsolja, sojaolja och solrosolja)
• Rotfrukter såsom potatis och kålrot. Vissa undantag finns dock.
• Socker (alla former!!)
• Spannmålsprodukter (bröd, pasta, gröt etc)
• Sötad mat och dryck (läsk, kakor, kaffebröd, tårtor etc)
OK att äta vid enstaka tillfällen:
• Bönor och linser
• Mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
• Alkohol
• Frukt (finns "bra" och mindre bra frukter)
• Nötter
Även livsmedel som finns i listan över vad man som LCHF-are ska undvika att äta skiljer sig åt mellan olika anhängare. Det är viktigt att man själv provar sig fram, men ovanstående är grundstolpar i vad kosten innebär.
Källa: www.viktminskning.dk