Blomkålsgratäng med bacon

www.ica.se
Ingredienser:
1 blomkålshuvud
1-2 vitlöksklyftor
1 burk créme fraiche
2 dl mjölk
200 gram riven ost
salt och vitpeppar
bacon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en smord, ugnssäker form.
3. Blanda créme fraiche och mjölk med hälften av osten.
4. Tillsätt vitlöken och rör till en jämn sås.
5. Häll såsen över blomkålen och strö över resten av osten på gratängen.
Gratinera i ugnen i ca 50-60 min eller tills gratängen har fått fin färg och blomkålen känns mjuk.
Knaperstek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Ät och njut!!
En riktigt god och lättlagad rätt som rekommenderas. Jag använde riven mozzarella men jag kommer nog fortsättningsvis använda en starkare ost för att få lite mer smak på gratängen.
Frukostbröd...

Ingredienser:
50 gram fetaost
1 dl turkisk yoghurt
1 ägg
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
ev. linfrön
1. Mosa osten och tillsätt yoghurt och ägg. Blanda ingredienserna väl.
2. Tillsätt bakpulver och fiberhusk.
3. Låt smeten svälla i 10-15 min.
4. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 min.
Det är en typ av Oopsies som jag kommer att baka igen. Jag tror att de skulle passa bra att använda som hamburgerbröd. Ett förslag är då att utesluta linfrön och istället garnera med sesamfrön eller riven ost.
Kokostoppar

www.lchfrecept.com
Ingredienser:
2 ägg
50 g smör
200 g kokosflingor
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Blanda smör, ägg och kokosflingor till en jämn smet.
4. Rulla smeten till små bollar med konformad topp.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 min eller tills de har blivit gyllenbruna.
Jag ska nog lyxa till ett par stycken genom att doppa topparna i mörk choklad. Självklart med hög kakaohalt! I "vanliga" kokostoppar brukar jag ibland tillsätta lite lime, det tror jag passar att göra till dessa också.
Bröd med mandel- och cashewnötsmjöl

www.lchfrecept.com
Här kommer receptet (lite justerat av undertecknad).
Ingredienser:
100 gram mandel
100 gram cashewnötter
2-3 msk solrosolja/rapsolja
1 burk Kesella (10%)
3 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 ägg
sesamfrön
ev. brödkryddor
1. Mal mandel och nötter till ett fint mjöl.
2. Blanda mjölet med bakpulver, olja, fiberhusk och brödkryddor.
3. Tillsätt Kesella och ägg och blanda ingredienserna väl.
4. Platta ut smeten på en bakplåtsklädd plåt, den ska vara ca 1 cm tjock.
5. Strö över sesamfrön.
6 Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter eller tills brödet har blivit gyllenbrunt.
Jag har precis tagit en bit och jag rekommenderar det verkligen. Väldigt gott och väldigt mättande! Enligt orginalreceptet ska man bara ha i ett ägg, men eftersom ägg är bra och nyttigt tillsatte jag ytterligare ett och använde istället två. Dessutom valde jag att använda fiberhusk (istället för fibrex som grundreceptet består av) eftersom det inte håller några kollisar alls! Mitt bröd blev ljusare än bilden ovan visar och ser nästan lite godare ut =). Får nog ta och lägga upp en bild!
Nästa gång ska jag nog strö på lite krossade linfrön, eller havssalt, eller varför inte solrosfrön. Ost på toppen kan nog också vara gott... Möjligheterna är många!!
//Sofia
Första kvällen är snart avslutad...
Idag har jag börjat äta enligt lchf. Dock bara kvällsmaten eftersom jag började dagen med att klämma i mig 4 chokladbollar, en kardemummabulle och 1 smörgås från Subway. Nu är det slut på det roliga, dags för fett och bort med socker i alla dess former. När jag kom hem ikväll "lagade" jag till ett recept på fejkad ris a la Malta som bestod av vispad grädde, keso, vaniljpulver och hallon. Jag tyckte att den såg himla god ut, och med tanke på all grädde kan man ju inte bli annat än mätt.
Den var inte alls särskilt god, men jag blev väldigt mätt! Dessutom så gick det otroligt fort. Bara att vispa lite grädde, blanda i keson, lite bär och vanilj eller kanel. Dock kommer jag nog inte göra om den. Inte någon bra start på första dagen... Det blir till att ta nya, friska tag i morgon!
epilepsi + lchf = sant?
Jag har haft diagnostiserad epilepsi i ca 12 år och har lika länge ätit olika mediciner för att förhindra anfall. Jag har precis läst lite artiklar om att en ketogen kost kan förhindra anfall eftersom blodsockernivån hålls på en jämn nivå. Jag är en gottegris utan dess like så min nivå skjuter troligtvis i höjden alltför många gånger. Den ketogena kosten påminner mycket om en kost utifrån ett lchf-perspektiv så det ska bli intressant att se om jag märker någon skillnad på "epilepsifronten" också. Nu var det ju iof ett tag sen jag hade ett stort anfall (peppar, peppar) så det är nog lite svårt att mäta... Men det kan ju hända att jag åtminstone kan dra ner på antalet tabletter vilket skulle vara toppen. Det är ju en hel del biverkningar, bland annat trötthet... Nu börjar det bli tungt att hålla ögonen öppna, men om det beror på tabletterna eller på att klockan är 3 har jag inte en aning om... =)
Biggest Loser
Det är inte enbart för att det är drygt två år sedan mitt första inlägg, och knappt två sedan mitt senaste, som jag ska börja med lchf igen. F och jag har både insett att det är dags att bli av med våra väldigt onödiga extrakilon. För att peppa oss själva har vi satt upp ett slutdatum där den som har gått ned mest (procentuellt sett) vinner en viss summa pengar. Vi har båda lagt en lika stor procentuell del av våra löner för att det ska svida lika mkt för oss båda att förlora...
Let the games begin...
...on Sunday!
Förresten, jag har iaf förberett mig genom att storhandla på Lidl med vissa kompletteringar på DagLivs. Dessutom har jag beställt varor från www.lchfbutiken.se som min kära vän, och tillika lchf-are, Fia har tipsat mig om. Thank you!