Lidl och frikadeller

Lidl är verkligen kanon om man vill köpa kött till ett bra pris och med hög köttinnehållsprocent. Jag köpte 5 frikadeller (a´ 100 g) för 20 kr. Till det åt jag krispsallad, körsbärstomater och squash med hemlagad vitlöksdressing.



Näringsinnehåll frikadeller (per 100 g)

Fett 22 g
Protein 14 g

Kolhydrater 8,5 g

Jag orkade faktiskt bara äta en frikadell så det blir inte alltför hög kolhydrathalt i den här rätten.

Förresten hämtade jag ut min Magic Bullet här om dagen och hittills har den funkat väldigt bra! Jag har visserligen inte använt den till så mycket mer än att mala mandlar med med då har den fungerat toppen!

 


www.Minmat.se

                                              

Här är ett ungefärligt näringsinnehåll i kycklingrätten med kokos och jordnötssmör. Diagrammet visar måltidens värden per portion. Salladen jag åt vid sidan om är medräknad. Om jag nu har räknat rätt är ju det här en riktigt bra måltid!!                

Kycklingen blev supergod!



Här är min kyckling med kokos och jordnötssmör. Den var jättegod och rekommenderas absolut! Jag åt krispsallad, grön paprika och körsbärstomater till.

Low-carb Bröd del II

Till min lycka kan jag inte hitta så mycket negativt om brödet, men än tar jag inte ut alltför mycket. Vissa inlägg på www.kolhydrater.ifokus.se handlar om att det är svårt att bara ta en skiva bröd och att kolhydratsmängden därför rusar iväg. Men jag har bra mycket svårare att hålla mig till en skiva Finncrisp. Helt plötsligt har jag fått i mig 4 skivor och skulle dessutom kunna äta 4 till.

Någon skrev att Low-carb brödet smakade fruktansvärt äckligt. Haha, jag som tyckte att det var så gott. Jag åt det tillsammans med färskost med smak av vitlök och örter. Det är absolut värt att prova!

Ska tilläggas att brödet inte innehåller varken aspartam eller splenda!!



Jag har köpt bröd!

Idag var jag och Fredrik på ICA i Kungens kurva. Gissa vad jag sprang in i där; Low Carb-bröd. Självklart fick en limpa följa med hem.

Näringsinnehåll per skiva är:
Fett: 3 g
Kolhydrater: 2,7 g
Protein: 5 g

Brödet är sockerfritt och är helt fritt från härdade fetter. Nu har jag bara en fråga! Vad är det mystiska, dolda felet i det här brödet? I mina öron låter det för bra för att vara sant, så något krux måste det vara! Jag måste googla det här brödet och se vad som är dolt under ytan! Brödet innehåller vetemjöl men annars tycker jag att det verkar vara relativt bra ingredienser:

Vatten, gluten, äppelfibrer, vetemjöl, rapsolja, linfrön, solrosfrön, kruskakli, äppelcidervinäger, fibrex, psylliumfrön, jäst och salt. 

Brödet är riktigt gott och väldigt mättande! Jag betalde ca 25 kr så det är bra pris också! Spring och köp!  



Kycklingfilé med kokos och jordnötssmör

Imorgon ska jag laga kycklingfilé med kokos och jordnötssmör till lunch. Det kan ju inte bli annat än supergott!

Ingredienser (4-6 personer)
4-6 kycklingfiléer
2 dl krämig kokosmjölk
1-2 dl vispgrädde
4 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
saften av 1/2 lime
1 tsk salt


Skiva kycklingen i mindre delar och bryn dessa tills de är genomstekta.
Vispa ihop kokosmjölk, limesaft, sambal oelek och salt i en gryta och låt puttra i ca 5 min utan lock. Tillsätt jordnötssmör och grädde och låt sjuda tills såsen har en krämig konsistens. Lägg i kycklingbitarna i såsen och blanda om. Toppa ev med lite kokosflingor.

En krispig grönsallad passar bra till!



Rooibos (roj-boss) te

Jag har precis upptäckt Rooibos te! Även om jag har druckit det innan jag började äta LCHF är det inte förrän nu jag har insett hur gott jag tycker att det är! Teet har en mild, fruktig smak och eftersom det inte innehåller koffein är det toppen att dricka på kvällen.

Jag dricker ett ekologiskt Rooibos te med en klick kokosfett i. Ibland slinker ett par droppar grädde i också! Smarrigt!

www.kobbs.se


Ugnspannkakan... nja!!

För ett par dagar sen la jag in ett recept på ugnspannkaka. Jag lagade det ikväll och den rekommenderas ingen!! Den smakade alldeles för mycket ägg, och det var näst intill att tuggorna växte i munnen. Särskilt om det är pannkaka man är sugen på!

Jag tror att den blir mycket godare om man använder mandelmjöl för att ta bort lite av äggsmaken. Lite grädde skulle nog också göra susen!


 


Livsmedel helt utan kolhydrater

Jag var inne på Livsmedelsverket, www.slv.se, och tittade vilka livsmedel som inte innehåller kolhydrater alls. Här kommer ett par stycken:

•   Kokosfett
•   Olivolja
•   Lammkött
•   Kalv
•   Kyckling och övrig fågel
•   Hjortkött
•   Renkött
•   Fläsk- och nötkött
•   Fisk
•   Ägg
•   Skaldjur
•   Torkade linfrön
•   Smör
•   Camembert vitmögelost

Spring och handla, och se till att det alltid finns i kylen eller frysen!!

Förresten innehåller fiberhusk heller inga kolhydrater!






Bra och dålig mat enligt LCHF

Här kommer en liten kom-ihåg-lista över mat som är bra respektive dålig att äta om man äter enligt LCHF.

TILLÅTET att äta:
•   Fet frukt (ex avokado och kokos)
•   Fett (riktigt smör, alt Bregott)
•   Fisk och skaldjur (gärna så fet fisk som möjligt, t ex lax)
•   Fågel (kyckling eller kalkon)
•   Vissa grönsaker (sparris, broccoli, squash, aubergine, oliver, zucchini)
•   Kål (alla typer, t ex blom-, vit-, röd-, grön- och brysselkål)
•   Kött (nöt-, gris-, lamm- och viltkött)
•   Olivolja
•   Mejeriprodukter (grädde, cremé fraiche, grekisk/turkisk yoghurt, fil, mjölk etc)
•   Ost (feta ostar, philadelphia, haloumi, feta, mozzarella och keso)
•   Spenat, svamp, gurka och all sorts grönsallad
•   Ägg

Självklart är det viktigt att ha i åtanke att alla kan äta olika slags kolhydratsmängd och fortfarande gå ner i vikt alternativt att hålla den på önskad nivå. Gällande mjölkprodukter, främst just mjölk,  menar vissa anhängare till LCHF att det ska uteslutas helt ur kosten. Annika Dahlqvist, http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika, anser däremot att mjölk är väldigt viktigt för vår kost och eftersom det är en naturlig animalisk produkt tycker hon inte att mjölk ska uteslutas.


UNDVIK att äta:
•   Charkvaror som innehåller kolhydratsrika tillsatser
•   Frukt
•   Ris, majs, couscous och bulgur
•   Margarin
•   Matolja (majsolja, jordnötsolja, sojaolja och solrosolja)
•   Rotfrukter såsom potatis och kålrot. Vissa undantag finns dock.
•   Socker (alla former!!)
•   Spannmålsprodukter (bröd, pasta, gröt etc)
•   Sötad mat och dryck (läsk, kakor, kaffebröd, tårtor etc)

OK att äta vid enstaka tillfällen:
•   Bönor och linser
•   Mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
•   Alkohol
•   Frukt (finns "bra" och mindre bra frukter)
•   Nötter

Även livsmedel som finns i listan över vad man som LCHF-are ska undvika att äta skiljer sig åt mellan olika anhängare. Det är viktigt att man själv provar sig fram, men ovanstående är grundstolpar i vad kosten innebär. 

                                                                         
                                                                                

Källa: www.viktminskning.dk


Ugnspannkaka

Jag har en förkärlek till pannkaka och imorgon tänkte jag laga ugnspannkaka till lunch. Här kommer receptet!

Ingredienser (4 personer):
3 pkt bacon
8 ägg
1,5 dl vispgrädde
150 g riven ost
50 g smör
250 g keso


Skär bacon i bitar och fräs i stekpanna tills det blir krispigt.
Vispa ihop ägg och grädde och tillsätt keso. Blanda i ost och bacon.
Häll i en form och grädda på 250 grader i ca 40 min.


Cheesecake

Cheesecake är ju bland det godaste som finns och till min stora lycka hittade jag ett recept på just LCHF-cheesecake =). Jag har inte provat receptet själv, men eftersom jag tycker att det låter smarrigt kommer jag göra det inom en snar framtid!!

Ingredienser:
Botten:
   Mandelflarn
   Kanel


Cheesecakemix:
   200 g philadelphiaost
   1,5 dl grädde
   2 ägg
   1 vaniljstång 
  

Toppen:
   Grädde
   Bär, t ex hallon


Smöra en bakform med löstagbar botten. Fördela mandeln jämt över hela botten, och strö kanel ovanpå. Vispa philadelphiaosten till en jämn smet och blanda sedan i grädde, ägg och frönen från vaniljstången. Häll smeten över mandelflarnen och grädda på 175 grader i ca 25 min. Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och bär.


www.minmat.net

Jag rekommenderar verkligen alla som är intresserade av näringsinnehållet i olika matvaror att besöka www.minmat.net. På hemsidan kan man se olika matvaror som Livsmedelsverket har lagt in, och det är också möjligt att själv lägga in varor som saknas.
T ex Turkisk yoghurt som faktiskt inte fanns i registret. Ja, inte hittade jag det iallafall...

Efter att ha lagt in sitt dagliga intag av mat kan man, i form av ett cirkeldiagram, se hur stor del som består av fett, kolhydrater, proteiner och alkohol (!). Haha, jag ser inte fram emot att lägga in alkoholintaget när jag har varit ute och slirat... Kan iof vara himla intressant!

Det är superenkelt att registrera sig, så klicka på länken och gör´t !!

Magic Bullet

Ikväll har jag köpt en Magic Bullet, ni vet en sån här nördig, färgglad köksmaskin. Hmm, jag vet knappt om den får kallas maskin. Min mandelkvarn (från Sveico) gav upp helt och hållet och efter att ha läst en massa om underverket från TV-shop (ja, jag går på sånt) hittade jag en på Tradera som jag slog till på. Ska tillägga att jag har läst en massa oberoende kommentar så förhoppningsvis fungerar den lika bra som TV-shop beskriver :

Du skalar, skär, hackar och mixar på nolltid. Lika snabbt går det att vispa, mala och mycket annat. Magic Bullet är helt enkelt en riktig trollkarl i köket.

En riktigt trollkarl, inte illa va?! Skoj att få lite sällskap köket och att det är i form av en trollkarl är ännu skojjigare!


Köttfärs Créme Bonjour

Ikväll har jag lagat en liten annorlunda köttfärssås. Här är receptet:

500 g nötfärs
1 gul lök
1 burk Créme Bonjour smaksatt med vitlök och örter
Kryddor

Stek nötfärsen i en gryta. Hacka löken fint och häll den i grytan. Låt löken svettas och häll sedan i Créme Bonjour. Krydda efter smak. Vit-, svart- och cayennepeppar och/eller chilipulver passar bra. Köttfärssåsen blir inte lika färgglad som "vanlig" köttfärssås, men lite kryddor ger lite färg.

Till köttfärsen passar en vanlig sallad jättebra!
 

Lite matnyttig info så här kl 2.30 på natten (morgonen?)

Jag reserverar jag mig för alla tryckfel (stavfel) som eventuellt, och med största sannolikhet, kommer finnas i den här texten.  Jag kan inte sova, förmodligen för att jag hällde i mig en smoothie alldeles för sent... Så jag sitter här och googlar och hittar en massa viktiga saker som åtminstone inte jag känner till, och lite annat som jag tycker är bra att veta!


•   Ät varm mat eftersom den mättar bättre än kall. Man blir mätt snabbare och kroppen behöver därför inte ta in lika mkt engergi (jag ska nog med andra ord inte äta turkisk yoghurt 4 ggr/dag).

•   Kokosfett ökar värmen i kroppen vilket är bra! Kokosfett lagras heller inte i kroppen utan förbränns direkt. Det fungerar också perfekt att steka i. 

•   Undvik glutamat som ofta finns i kryddor och färdigmat. Glutamat gör att maten smakar bättre, den gör att du äter mer och dessutom känner du inte mättnad som du ska.

•   Ät inte fett tillsammans med kolhydrater eftersom dessa blockerar mättnadskänslorna och det då finns risk att överäta fett.

•   Vid hunger ställer sig kroppen in på att lagra fett. Det är med andra ord superviktigt att inte vara hungrig.

•   Proteiner från fisk mättar bättre än proteiner från kött. Välj fisk i alla former så ofta det är möjligt!!


I ett av Anna Halléns inlägg, http://blogg.passagen.se/gi-anna/, skriver hon om hur man ska lyckas:

"Hur ska du då göra för att lyckas? Säg inte att du ska ta bort allt gott för resten av ditt liv, det skapar bara panik. Säg inte heller att du ska ha kvar lite till helgen, det håller bara suget och beroendet på topp. Ge dig i stället en chans att uppleva hur det är att vara utan suget, att vara pigg och må strålande. Prova detta KONSEKVENT under 6 månader. Bara 6 månader av ditt långa liv, inga undantag."

Jag ska verkligen köra det här i några månader. Eftersom jag inte vet hur länge mitt "mitt långa liv" är, börjar jag nog med 3-4 månader. Jag har en liten känsla av att om jag inte har märkt någon som helst skillnad då, kommer jag nog ha svårt att fortsätta peppa mig själv. Än så länge är jag positiv!!

"Klara färdiga.... NU är det dags. inte i morgon. Börja inte ett nytt liv med att vräka i dig en massa skräp... lika dumt som för en alkoholist att börja sitt nya nyktra liv med en kalasfylla!!"


Hallonsmoothie

Ikväll gjorde jag en hallonsmoothie på hallon, grädde och vatten. Toppade med lite blåbär, vilka ur ren kolhydratssynpunkt inte är tiptop (8,9 g kolhydrater / 100 g). Jag tog inte så många så jag tycker att det är helt ok!! Istället kan man använda rabarber, hallon, grapefrukt, björnbär, jordgubbar eller melon som alla har lägre kolhyratsinnehåll i jämf med blåbär.

Titta vad smarrigt :



(Kolla in min fina kruka med vårlökar som Fredriks mamma har gjort).

Tekakor utan kanel

För att alla verkligen ska förstå att dessa tekakor är underbara lägger jag in ytterligare ett inlägg om dem. Jag skippade kanel och kardemumma och körde vanligt salt som enda krydda. Det smakar verkligen bröd må jag lova! Lite sött är det ju fortfarande (pga mandelmjölet) men med mycket smör blir mina små tekakor toppen! 

Icke att glömma är att mandel innehåller kolhydrater, men jag blir verkligen mätt på en tekaka så det är inte så mycket kolhydrater per kaka.

Imorgon blir det paj, närmare bestämt köttfärspaj. Jag hittade ett recept på kolhydraterifokus.se på pajbotten. Personen som har lagt in receptet har använt mandelmjöl, smör och lite vatten, that´s it! Hela receptet kommer imorgon, om det blir gott förstås!

Dags att sova! God natt!

Uppdrag "baka tekakor" är nu avklarat!

Ikväll bakade jag tekakorna som jag skrev om i mitt förra inlägg. Enligt mig; supergoda. Jag använde kanel i degen/smeten vilket gjorde den väldigt söt. Nästa gång ska jag nog bara använda salt eftersom mandeln i sig är ganska söt. Jag hade också i lite krossade linfrön.

Brödet är iaf väldigt lättbakat och det går fort! Jag tyckte inte att degen svällde upp så mycket men det är nog lika bra att låta den stå och svälla en liten stund. Jag hade bröden i ugnen betydligt längre än fem minuter, snarare 10-15 min.

Här kommer lite bilder:



 Fina va?!

Tekakor, vad sägs om det?

Jag hittade precis ett recept på tekakor. Inte vilka tekakor som helst utan tekakor för LCHF-are.

Jag har inte provat själv, men det ska självklart göras inom en mycket snar framtid!

Ingredienser (räcker till 4 tekakor):

2 ägg

1 skvätt grädde

1 dl mandelmjöl

1 tsk fiberhusk

1 tsk bakpulver (visserligen ganska många kolhydrater, men man använder ju väldigt lite)
lite  kryddor, t ex kanel eller kardemumma

Blanda ägg och grädde. Vispa ned bakpulver, kryddor, mandelmjöl och fiberhusk till en jämn smet. Blandningen blir väldigt lös, så låt den svälla en stund. Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Grädda på 175 grader i cirka 5 min eller tills bröden har fått lite färg.

Näringsvärden / 100 g
Kolhydrater (g)   7 
Protein (g)   18
Fett (g)   75

Istället för att använda kanel eller kardemumma tror jag att det fungerar bra att köpa brödkryddor i vanliga livsmedelsbutiker. Å andra sidan är ju både kanel och kardemumma supergott!


LCHF-pannkakor

Jag, eller vi, äter inte pannkakor särskilt ofta här hemma. Mycket pga att Fredrik inte alls tycker om det, men också eftersom det tar lite tid att grädda pannkakor. När jag väl har gjort pannkakor är jag så stolt över mig själv att jag näst intill spricker! Jag vill att andra ska ösa beröm över mig, vilket Fredrik alltså inte gör. Det är med andra ord inte många pannkakor som blir gräddade här hemma. Men, som med så mycket annat, eftersom jag inte "får" äta pannkakor blir jag mer och mer sugen. Jättejobbigt! Inte nog med att jag ska ge upp allt godis. Även pannkakor skulle strykas från listan över maträtter som är bra, eller ok, att äta.

MEN... Till min lycka hittade jag ett recept på LCHF-pannkakor och bestämde mig för att prova.



Såhär gjorde jag mina pannkakor. Du behöver

4 ägg
4 dl grädde
2,5 dl mald mandel
Lite salt
Smör till stekning

Mosade hallon
Ev. vispgrädde

Vispa äggen. Tillsätt grädde, mandel och salt. Stek i smör.

Det kan vara bra att veta att det är lättare att vända mandelpannkakorna om de steks på låg värme. Var försiktig vid vändningen, det är lite pillrigt. Jag stekte på medelvärme eftersom jag gärna vill ha stekyta på mina pannkakor.

Jag mosade hallon som jag använde som sylt. Mums! Ett hett tips är att servera vispad grädde till!

Pannkakorna smakar lite för mycket ägg enligt min mening så nästa gång ska jag blanda i lite kokos. Jag tror också att en bra idé är att ta lika delar mald hasselnöt och mald mandel för att få lite mer smak på "mjölet".


Turkisk yoghurt är toppen!

Även om det var lördag igår, vilket brukar innebära lite godare sk helgmat, åt jag turkisk yoghurt till lunch. Nja, även igår blev det snarare en brunch...

Jag blandade yoghurten tillsammans med lite kakao, kokosflingor och krossade linfrön. Dels var det gott, men det bästa av allt: jag var varken hungrig eller ens sugen på någonting på flera timmar. Inte visste jag att turkisk yoghurt var så mättande. Det här passar ju självklart både till frukost, lunch eller som ett mellanmål. Eller rent av till middag när tiden är knapp och intresset för att laga mat har falnat. Jag har lite känslig-mot-mjölkprodukter-mage men, peppar peppar, det fungerade finfint! Förhoppningsvis får jag inte ont i magen av den här yoghurten! Kanske ska ta det lite lugnt till en början och inte äta turkisk yoghurt var och varannan måltid.


Näringsvärden / 100 g
Kolhydrater (g)  4,2
Fett (g)  10 %



Söndagsbrunch

Jag har lite svårt att komma upp på morgonen (haha, det är nog inte många av mina kompisar som inte skulle skriva under på det) och därför äter jag allt som oftast brunch på helgförmiddagarna. Passar mig perfekt! Då har jag väntat tillräckligt länge för att hinna bli lite hungrig och dessutom tycker jag att det är roligare att laga riktig mat som även Fredrik vill äta istället för dessa ständiga omeletter.

Idag lagade jag en broccoli- och ostsoppa.



Här kommer receptet (räcker för 4 personer):

1 stor broccoli
1 gul lök
2 dl turkisk yoghurt
2,5 dl vispgrädde
5 dl stark buljong (2 tärningar)
200 g philadelphiaost
150 g riven ost
2 klyftor vitlök, pressad
Sambal oelek (efter smak)
1 paket bacon

Gör så här:

1. Dela broccolin i mindre bitar och koka upp i saltat vatten
2. Knaperstek bacon
2. Fräs finhackad lök i en stor gryta
3. Lägg i yoghurt, buljong, grädde och philadelphiaost i grytan
4. Krydda med vitlök och sambal oelek
5. Rör ned osten och låt den smälta
6. Lägg i broccolin och smula över baconen

Tips! Istället för bacon blir det jättegott att istället använda räkor. Självklart ska räkorna läggas på precis innan servering eftersom de lätt blir gummiaktiga i konsistensen annars.  




Laxfilé med kokos och ugnsbakade rotfrukter

För ett par dagar sen åt vi laxfilé med kokostäcke och ungsbakade rotfrukter till det. Även om rotfrukter inte är det absolut optimala när man äter enl. LCHF så tycker jag ändå att det faller inom ramarna för bra mat. Det är ju dessutom lätt att välja rätt rotfrukter. Jag använde morot, broccoli, rödlök, paprika (grön), färska champinjoner och zuccini. Supersmarrigt och väldigt enkelt!

Lax med kokos var jag väldigt tveksam till att laga, men jag tänkte att det är värt att prova. Sagt och gjort!

Till en portion använde jag:

1 Laxfilé (jag anv. portionsförpackade, frysta laxfileér)
1 dl kokosflingor
Flingsalt och några droppar citron alt lime


Börja med att strö ut flingsaltet i en ugnsäker form. Lägg laxfilén ovanpå (om skinn; lägg den nedåt). Droppa över citron/lime och strö över kokosflingorna. Tillagas i 200-225 grader i cirka 15-18 min tills kokosflingrna har fått lite färg.

Eftersom jag gjorde både laxen och rotfrukterna i ugn är receptet väldigt smidigt och sköter sig i princip helt själv. Lax tillsammans med kokos passade mycket bättre ihop än vad jag till en början trodde. Vid sidan om lax och rotfrukter hade vi cremé bonjour smaksatt med vitlök och örter. Det gav lite mer smak och vi saknade då heller ingen sås. Maträtten rekomenderas absolut, särskilt till alla kokosälskare.


RSS 2.0